Aarhus Universitets segl

Ph.d.: Nye udfordringer, gamle idealer

Journalister deler de samme, gamle idealer på tværs af både lande og nyhedsmedier, men de nye udfordringer i medieverdenen sætter journalisterne i klemme mellem presset på hyppig nyhedsstrøm og idealerne om grundigt arbejde og dybdeborende journalistik, som bidrager til et bedre samfund

Både danske og britiske journalister har de samme journalistiske idealer i baghovedet, hvad end de arbejder for public service-medierne, DR1 og BBC eller for de kommercielle medier som TV2 og ITV. Line Hassall Thomsen har netop afleveret sin Ph.d., hvor hun gennem grundigt feltstudie og deltagende observation på alle fire nyhedsmedier konkluderer, at det bliver sværere og sværere at holde fast ved de game idealer i journalistikken.

Forskellene mellem public service og kommercielle tv-medier viser sig til gengæld i høj grad at være forestillede forskelle, fortæller Line Hassall Thomsen. Journalisterne deler nemlig - på tværs af både lande og medier - såvel værdier og definitioner på "en god journalist", "en god nyhed" og "god praksis".

Strukturen og grafikken skiller DR og TV2

På trods af, at værdierne og professionsidealerne er de samme for de fire mediers tv-journalister, har Line Hassall Thomsen alligevel fundet et par bemærkelsesværdige forskelle mellem kommercielle tv-nyhedsmedier og public service-mediernes tv-nyheder.

Den første forskel er strukturen i arbejdsgangen. Hos DR TV Avisen og BBC News holder redaktionerne mange møder forud for udsendelserne, mens det hos både ITV og TV2 Nyhederne prioriteres højere at evaluere nyhedsudsendelserne. Det betyder blandt andet, at de kommercielle kanalers nyhedsudsendelser automatisk bliver mere strømlinede end public service-kanalernes, fordi redaktøren på TV2 og ITV efter hver udsendelse fortæller journalisterne, hvad han/hun syntes var godt/skidt.

Den anden forskel mellem public service-kanalerne og de kommercielle kanaler kan findes i præsentationen af nyhederne. Hos ITV og TV2 sidder grafikerne sammen med redaktører og journalister, mens de hos DR og BBC sidder i et lokale for sig selv. Line Hassall Thomsen kan efter 18 måneders deltagende observation på de fire Tv-kanaler konkludere, at den grafiske fremstilling er væsentlig lavere prioriteret på de to public service-kanaler sammenlignet med ITV og TV2, hvor grafisk fremstilling er en stor del af processen bag nyhedsudsendelserne.

Clash mellem idealer og virkelighed

Den journalistiske udfordring er dog den samme på tværs af medietyperne, viser afhandlingen. Tv-journalister oplever et direkte clash mellem deres professionsidealer og den virkelighed, de befinder sig i på arbejdspladserne i dag. Gennem sine studier oplevede Line Hassall Thomsen, at en redaktør på ITV valgte at forlade jobbet som journalist, fordi han ikke følte, han kunne leve op til sine journalistiske, demokratiske idealer i sit arbejde. Det gælder på alle de fire nyhedsmedier, som Line Hassall Thomsen har undersøgt, at de journalistiske idealer og værdier ikke stemmer overens med de nye udfordringer, medierne står overfor.

Der skal konstant leveres nyheder, og det gælder for alle om at være først med nyhederne. Den tiltagende konkurrence og presset fra redaktører gør derfor, at mange journalister griber i blinde efter stjernerne. Line Hassall Thomsen vurderer dog, at de fleste journalister, som ikke har forladt erhvervet, stadig kæmper for at bevare de gamle idealer i de nye medietider, og hendes bud på at forene de nye udfordringer med de gamle idealer er også, at journalisterne skal holde fast i værdierne og kæmpe videre for at nå stjernerne.