Aarhus Universitets segl

Specialevejledere

Hvordan foregår specialevejledningen på cand.public?

 

Det er din specialevejleders opgave at hjælpe dig med de valg, du kommer til at stå over for i løbet af specialesemestret. Din vejleder forholder sig til specialets grundlag, herunder metode, teorivalg, empiri og litteraturgrundlag, og hjælper dig med at vurdere, om specialet kan skrives inden for de tidsmæssige og faglige rammer, der er udstukket i studieordningen. De valg du træffer, er dine. Det arbejde der skal gøres, er dit. Men vejlederen er der til at give dig kvalificeret input på begge dele, så du kommer ordentligt i mål. Der er mange ting, der har betydning for om vejledningen bliver en god oplevelse. Men eftersom vejlederen først og sidst er procesvejleder, er det frem for alt vigtigt, at de studerende og vejlederen har tillid til hinanden.

Specialeprocessen starter i januar på dit fjerde semester, men du tildeles allerede en akademisk vejleder i slutningen af andet semester. Du har en vis indflydelse på, hvem du får som specialevejleder, idet du indtil 1. maj har mulighed for at indsende en vejlederansøgning med en kort beskrivelse af det overordnede emne, du kunne tænke dig at beskæftige dig med, måden du gerne vil arbejde på, samt op til 3 specifikke vejlederønsker i prioriteret rækkefølge. Du må gerne forud for indsendelsen af ansøgningen have drøftet dit emne med potentielle vejledere. I så fald, skal du også indikere det i ansøgningen ved at svare ja til spørgsmålet ”Emnet er drøftet med vejleder”.

Vores vejlederkorps består af undervisere fra Medievidenskab & Journalistik, Statskundskab og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Det er repræsentanter fra de tre institutioner, der fordeler vejlederne. Denne tildeling sker på baggrund af de oplysninger den studerende har indsendt på forhånd og under hensyntagen til en jævn fordeling af arbejdsbelastningen blandt vejlederne. Studerende og potentielle vejledere kan således ikke indgå bindende vejledningsaftaler – det er de tre institutioner der har det sidste ord i den sammenhæng.

Specialevejleder (Akademisk hovedvejleder) 

Din akademiske hovedvejleder kan komme fra enten Medievidenskab & Journalistik, Statskundskab eller fra DMJX. For at hjælpe dig har vi udarbejdet et katalog over vores specialevejledere. Dette katalog beskriver vejlederne, hvordan de ser vejledningsforløbet, og hvad deres forsknings- og interesseområder er. Derudover kan du i kataloget finde deres kontaktoplysninger og se eksempler på, hvilke specialeemner de tidligere har vejledt cand.public-studerende i.

Produktvejleder (Journalistisk bivejleder)

Såfremt du vælger at skrive et produktspeciale, bør du også gøre brug af din produktvejleder. Som udgangspunkt bliver alle studerende tildelt en produktvejleder fra DMJX. For at produktet bliver en integreret del af specialet, er det vigtigt, at du kontakter din produktvejleder, så snart du ved, at du vil skrive et produktspeciale. For at få oplyst, hvem der er din produktvejleder, skal du skrive en email til Centerleder Morten Brænder (mortenb@ps.au.dk).

Opsummering af ansøgningsprocessen:

  • Du skal udfylde en vejlederansøgning senest 1. maj. Du finder blanketten her.
  • Udfyld feltet "Specialets emneområde". Du kan også i dette felt angive andre relevante overvejelser, herunder om du har særlige forventninger til specialeprocessen, om du allerede nu overvejer at skrive et produktspeciale, eller om du påtænker at skrive speciale i samarbejde med en virksomhed (erhvervsspeciale).
  • Send din ansøgning ind med op til 3 specifikke vejlederønsker i prioriteret rækkefølge
  • Hvis du har drøftet emnet med en mulig vejleder, så svar ja til spørgsmålet ”Emnet er drøftet med vejleder”.